najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Lasagne z kurczakiem i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

W sezonie grzybowym jak najbardziej pieczarki można zastąpić ulubionymi grzybami leśnymi.

Lasagne z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

Lasagne z kurczakiem i pieczarkami

 

  • 12 płatów lazanii
  • 10 dag żółtego twardego sera

 

  • Farsz:
  • cała pierś kurczaka
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 1 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy (oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól)

Sposób przygotowania:

Lasagne z kurczakiem i pieczarkami
Pieczarki oczyścić, pokroić. Podsmażyć. Drobno pokrojoną cebulę dodać do pieczarek, chwilę poddusić. Dodać mielone mięso i smażyć kilka minut. Pomidory z sosem dodać do podsmażanego mięsa, przyprawić. Gotować na małym ogniu 30 minut (częściowo odparować sos). Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe. W garnuszku podgrzać wodę, dodać troszkę oleju i moczyć w niej płaty lazanii (wkładać po 2-3 sztuki). Następnie płaty układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć część sosu z mięsem. Czynność powtórzyć, pozostawiając troszkę sosu bez mięsa. Przykryć kolejną warstwą płatów, wyłożyć pozostawiony sos, posypać startym serem. Zapiekać 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.