betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Lasagne z mięsem po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna lasagne po bolońsku z mięskiem.

Lasagne z mięsem po bolońsku

Składniki:

Lasagne z mięsem po bolońsku

 

  • Farsz :
  • 1cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g przecieru pomidorowego (ok. pół słoiczka)
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka bulionowa

 

 

  • Gotowe płaty makaronowe „Lasagne”

 

  • 200 g startego sera żółtego
  • Pokrojona natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem po bolońsku
Przygotowujemy farsz: podsmażyc mięso aż straci różowy kolor, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, przecier pomidorowy , wodę +kostkę bulionową i dusić ok. 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek i wymieszać. Przygotowanie sosu beszamelowego : 2łyżki margaryny + 2 łyżki mąki rozpuścić w rondelku, powoli dodawać mleko ciągle mieszając do zgęstnienia sosu. Dodać gałkę muszkat.( jeżeli ktoś lubi). W wysmarowanej tłuszczem formie – naczyniu żaroodpornym prostokątym z przykryciem (np. o wym .29cm x 18 cm) nakładamy warstwami : na spód trochę sosu , makaron ( ja układam suchy, gdyż pod wpływem temperatury sosu i innych składników podczas pieczenia makaron robi się mięciutki), farsz mięsny, starty ser, natkę pietruszki , sos, płat makaronowy , farsz, ser , natka, sos, makaron itd. Ostania warstwa ( gdy skończy się farsz mięsny) zostaje przykryta makaronem, polana resztką sosu i posypana serem. Czas pieczenia to ok. 50 minut, temperatura 180 st C. Po upieczeniu należy wyjąć naczynie z potrawą i odczekać kilkanaście minut. Wtedy lasagne jest ładnie „ścięta” i kroi się jak torcik. Moja rodzinka ją uwielbia, jest smaczna, „syta” i wygląda „bosko”. Przygotowuje się krócej, gdyż odpada dodatkowy czas na przyrządzenie i ugotowanie makaronu ( jak w tradycyjnym przepisie). Polecam.