Sposób przygotowania:
Lasagne z serem ricotta
Przygotować sos beszamelowy:masło rozpuścić w rondelku dodać mąkę,lekko podsmażyć,a następnie wlać ciepłe mleko.Mieszając gotować do otrzymania gęstego sosu Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ricotta przełożyć o miski,dodać 2 łyżki oliwy z oliwek,2 łyżki ciepłej wody,sól,pieprz,pokrojony tymianek/ok 1/2 łyżeczki/ i dokładnie wymieszać.Do sosu beszamelowego dodać starty ser/ok.100g/ Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego ,a następnie układać warstwami -płaty ciasta,na płaty rozłożyć warstwę sera,-płaty, warstwę beszamelu i znowu -płaty,ser,-płaty i zakończyć sosem beszamelowym./4 warstwy makaronu,2 warstwy sera i 3 warstwy sosu/Wierzch posypać pozostałym serem,listkami tymianku .Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 160-170 st, do chwili ,aż wierzch zarumieni się./ok 30-35 min./
jaNina
Kathlyn
darmiona
a ja się już spotkałam tyle, że na innej stronie....
cris
Być może,bo ta zapiekanka jest moją ulubioną i często ją robię.
A przepis na nią przedstawiłam na moim blogu.Zdjęcia są moje,przepis jest mój .Więc jeśli są jakieś niedomówienia lub podejrzenia proszę o kontakt.To nie jest plagiat.
darmiona
wobec tego nieznajomość regulaminu:-)
cris
Wiele osób prowadzi blogi kulinarne i wprowadza tutaj swoje przepisy.Gdzie popełniłam wykroczenie?Regulamin czytałam,może coś przeoczyłam.......?
Proszę jaśniej.....
darmiona
przepis najpierw musi się pojawić na gotujmy a potem na blogu
Babciagramolka
Chyba że tekst przepisu jest edytowany w ten sposób , że nie jest identyczny z tym na blogu. Zdjęcia i tytuł przepisu mogą być identyczne . Większość blogowiczów przenoszac stare przepisy edytuje je - nowe różnie albo wstawia pierw tu a potem na blog albo też edytuje . Przepis nie jest opisany identycznie . Jest przepisem autorskim i nie ma podstaw do zastrzeżeń.
cris
Dziękuję ślicznie Babcigramolce za szybka interwencję......tak właśnie zinterpretowałam regulamin.Szkoda,że starsi ode mnie stażem o tym nie wiedzą.Ale każda uwaga jest cenna,bo uczymy się na błędach.
cris
A więc już go nie ma na blogu.Tak może być? Dziękuję.
edytaha
Wygląda bardzo apetycznie :)
Koper
Regulamin mówi tylko, że przepisy:
"b) nie mogą być bezpośrednio skopiowane z innych stron www, także administrowanych przez Uczestnika (unikalność przepisu); "
Czyli wyjścia są dwa. Albo umieszczać najpierw na gotujmy, a potem na innych portalach kulinarnych, czy autorskich blogach, albo po prostu jeszcze raz edytujemy treść przepisu. Trzeba napisać to samo, ale troszkę innymi słowami i już będzie zgodnie z regulaminem. Zdjęcia i składniki mogą pozostać te same.
A swoją drogą przepis bardzo fajny :) 5 ode mnie :) pozdrawiam
cris
Dużo się dzisiaj nauczyłam, dziękuję.
Kathlyn
cris
Przepis nie jest skopiowany,jest inaczej zinterpretowany.Dzięki.
darmiona
cris
To jest mój drugi wpis,nie znam obyczajów panujących tutaj,a zareagowałam ,ponieważ chciałam zaoszczędzić cennego czasu innym osobom w poszukiwaniu oryginału tego przepisu.Może i inne osoby gdzieś go widziały.Czy to coś złego,że chcę wyjaśnić coś,o czym nie wiem.
A co to znaczy:"takie ciśnienie"?
I co to znaczy:"minusujesz moje wypowiedzi"?
Czy ja kogoś obraziłam,nisko oceniłam wypowiedź?
A jak wygląda normalna rozmowa?To mnie zarzucono nieznajomość regulaminu.
Proszę nie reagować tak spontanicznie,bo nie mam złych intencji....po prostu chciałam się obronić,a jeszcze nie raz zdarzy mi się jakaś wpadka.
To tyle.
Babciagramolka
Bo tu chodzi tylko i wyłącznie o sugestię właściciela strony właśnie co do tego by wyszukiwarka Google nie pozycjonowała przepisu na stronie i na blogu razem ( stąd te zmiany w tekście ) . Mowa o autorskich przepisach a nie o przeróbkach kogoś innego . Jak sprawdzam czy ktoś nie kopiuje to czepiam się wszystkiego , jak sprawdzam autorskie przepisy to nie gnębię autora by przerabiał swój własny przepis o 180 * bo to paranoja . I wcale nie potrzeba odczekiwać doby by wstawić swój własny przepis na swój własny blog . Jest wyraźna różnica w traktowaniu przeróbej cudzego przepisu a dostosowywaniu własnego przepisu do potrzeb wyszukiwarki .
rare
to Ty masz jakieś ciśnienie, wszystkie Twoje komentarze są złośliwe. Na szczęście nie Ty tu "rządzisz" .