maajeczkaaa

maajeczkaaa

Kucharz
[Przepisów: 5]

Lasagne z sosem mięsno-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lasagne jest postrzegana jako potrawa wręcz luksusowa oraz egzotyczna.

Lasagne z sosem mięsno-pieczarkowym

Składniki:

Lasagne z sosem mięsno-pieczarkowym

 

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszanego)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 20-30 dag żółtego sera w plastrach
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2-3 pomidory sparzone i obrane ze skóry
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra lub chilii

Sposób przygotowania:

Lasagne z sosem mięsno-pieczarkowym
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę i poddusić na rozgrzanym oleju. Dodać mielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze podsmażyć przez ok 10-12 minut, starając się dokładnie rozdrobnić mięso. Mięso doprawić dwoma rodzajami papryki. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do mięsa wraz z koncentratem pomidorowym lub oczyszczonymi z pestek i pokrojonymi w kostkę świeżymi pomidorami. Do mięsa dodać organo, sos sojowy i całość dusić pod przykryciem ok 5 minut, zmniejszając ogień. Doprawić na ostro i odstawić do przestygnięcia. W wysmarowanym margaryną żaroodpornym naczyniu układać warstwami: płatki lasagne, farsz mięsno-grzybowy, plastry żółtego sera. Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Zapiekać przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.