Łatwe pączki Iwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mleko, cukier i olej roślinny połączyć. Żółtka i całe jajko rozetrzeć z drożdżami. Jajka wlać do mąki, dodać pozosta

Łatwe pączki Iwony

Składniki:

Łatwe pączki Iwony

 

  • 1kg mąki pszennej,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki oleju roślinnego,
  • 10 dag drożdży,
  • 400 ml mleka,
  • 100 ml piwa,
  • 5 żółtek,
  • 1 całe jajko.
  • Do posypania:
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • cukier puder.
  • Do nadziewania:
  • marmolada lub konfitura o dowolnym smaku.

Sposób przygotowania:

Łatwe pączki Iwony
Mleko, cukier i olej roślinny połączyć.

Żółtka i całe jajko rozetrzeć z drożdżami.

Jajka wlać do mąki, dodać pozostałe składniki.

Ciasto wyrobić mikserem. Ciasto można odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (nie jest to warunek konieczny do uzyskania pysznych pączków).

Podsypując mąkę by ciasto nie przywierało, ręką formować placki, włożyć łyżeczkę marmolady do środka, zlepić brzegi formując okrągłe pączki.

W szerokim rondlu rozgrzać smalec lub olej roślinny. Tłuszcz powinien być dość gorący, ale nie palić pączków.

Smażyć po kilka pączków jednocześnie.

Po usmażeniu pączki wyjąć, osączyć z tłuszczu na bibule, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.