Sposób przygotowania:
Łatwe pączki Iwony
Mleko, cukier i olej roślinny połączyć.
Żółtka i całe jajko rozetrzeć z drożdżami.
Jajka wlać do mąki, dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyrobić mikserem. Ciasto można odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (nie jest to warunek konieczny do uzyskania pysznych pączków).
Podsypując mąkę by ciasto nie przywierało, ręką formować placki, włożyć łyżeczkę marmolady do środka, zlepić brzegi formując okrągłe pączki.
W szerokim rondlu rozgrzać smalec lub olej roślinny. Tłuszcz powinien być dość gorący, ale nie palić pączków.
Smażyć po kilka pączków jednocześnie.
Po usmażeniu pączki wyjąć, osączyć z tłuszczu na bibule, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Żółtka i całe jajko rozetrzeć z drożdżami.
Jajka wlać do mąki, dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyrobić mikserem. Ciasto można odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (nie jest to warunek konieczny do uzyskania pysznych pączków).
Podsypując mąkę by ciasto nie przywierało, ręką formować placki, włożyć łyżeczkę marmolady do środka, zlepić brzegi formując okrągłe pączki.
W szerokim rondlu rozgrzać smalec lub olej roślinny. Tłuszcz powinien być dość gorący, ale nie palić pączków.
Smażyć po kilka pączków jednocześnie.
Po usmażeniu pączki wyjąć, osączyć z tłuszczu na bibule, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.