iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Łatwy chlebek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis krążący w internecie u wielu osób więc nie podaję źródła bo nie wiem gdzie jest początek, ale chleb jest pyszny i bardzo łatwy.

Łatwy chlebek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łatwy chlebek

 

Sposób przygotowania:

Łatwy chlebek
Drożdże rozetrzeć w 1 łyżce ciepłej wody i odstawić na kilka minut w tym czasie przesiać mąkę i wymieszać z solą oraz cukrem. Do miski z mąką dodać jajko, kefir o temperaturze pokojowej i drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na minimum 90 min do wyrośnięcia po tym czasie uformować bochenek i delikatnie posypać po wierzchu mąką.
Piekarnik nagrzać do temp.200st i do gorącego wstawić chleb, piec 40 min po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
Łatwy chlebek
wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia
Łatwy chlebek
z gotowego ciasta uformować bochenek
Łatwy chlebek
po upieczeniu zostawić do wystudzenia

Tagi:

jajko jajka