Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Lawendowa panna cotta z sosem jagodowo-malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jeden z najbardziej znanych włoskich deserów w nowym lekko odmienionym składzie. Lawendowa nutka połączona z jagodami i malinami to czysta poezja smaku

Lawendowa panna cotta z sosem jagodowo-malinowym

Składniki:

Lawendowa panna cotta z sosem jagodowo-malinowym

 

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 1/3 szklanki cukru lawendowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka limoncello lub cytrynówki (niekoniecznie)

 

  • Na sos owocowy:
  • ½ szklanki jagód
  • ½ szklanki malin
  • Sok z ¼ cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Lawendowa panna cotta z sosem jagodowo-malinowym
Śmietankę wlewamy razem z mlekiem do garnka, dosypujemy cukier , dodajemy łyżkę limoncello i podgrzewamy aż rozpuści się cukier jednocześnie starając się nie zagotować śmietanki. Żelatynę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodajemy do śmietanki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Kiedy deser tężeje w lodówce przygotowujemy sos. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy owoce i sok z cytryny, zalewamy wszystko wodą i gotujemy około 15 minut, aż do momentu kiedy owoce zmiękną a połowa wody odparuje. Jeśli jest taka potrzeba możemy dodać więcej soku z cytryny lub cukru. Sos można przetrzeć przez sitko, ale ja w panna cotta wolę mieć je w kawałkach. Zastygłą panna cotte przekładamy z miseczki na talerzy, polewamy sosem owocowym i delektujemy się niebiańskim, delikatnym smakiem

Tagi:

sosy