Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Lazagne Pyzy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Aby makaron zmiękł sosy powinny być gorące.

Lazagne Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazagne Pyzy

 

  • opakowanie 500 g makaronu lasagne
  • ok. 1,5 l sosu bolońskiego w/g przepisu https://gotujmy.pl/sos-bolonski,przepisy,48741.html
  • ok. 0,75 l sosu beszamel w/g przepisu https://gotujmy.pl/sos-beszamelowy,przepisy,48740.html
  • 2-3 łyżeczki proszku grzybowego + 3/4 szkl. wody
  • ok. 30 dkg grubo startego sera żółtego
  • ok. 10-15 dkg drobno startego sera typu parmezan
  • do formy: 1-2 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Lazagne Pyzy
Sosy przygotowujemy w/g wyżej podanych przepisów. Do gorącego beszamelu dodajemy proszek grzybowy rozmieszany w 3/4 szkl. wody i gotujemy jeszcze chwilę. Formę (ja zapiekam w takiej o wym. 20x30 cm, wys 6 cm) wysmarować dobrze masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wlewamy chochelkę sosu bolońskiego i sosu beszamelowego, tak zygzakiem, ale żeby pokryły dno. Na to układamy, blisko obok siebie i dociskając - suche, nie gotowane płaty makaronu. Jeśli trzeba płaty łamiemy na mniejsze kawałki uzupełniając przy brzegach. Nie martwcie się, po zapieczeniu nie widać, że płaty są połamane. Na makaron wlewamy 2 chochelki s. bolońskiego i chochelkę beszamelu, rozprowadzamy łyżką w miarę równo szczególnie dokłanie przy krawędziach, posypujemy garstką sera żółtego i łyżką parmezanu. Następna warstwa to makaron, potem sosy, ser i znów makaron. Na ostatnią warstwę makaronu wlewamy s. boloński, na to tylko parmezan i na wierzch reszta beszamelu, który zapiecze nam się ładnie na brązowo. Trochę sera żółtego zostawiamy na później. Ja w swojej foremce układam 4 warstwy makaronu, po 5 płatów na warstwę (zostaje mi 5 płatów z opakowania), ale makaron podczas pieczenia nieco pęcznieje a sos wrze i nie można wykładać formy aż po brzegi. Lasagne pieczemy ok. 40-50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Na 5 min. przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztką żołtego sera. Lasagne trzeba odstawić po wyjęciu z piekarnika na conajmniej 20-30 min. aby nieco stężała. Inaczej podczas krojenia i nakładania będzie wypływał sos i porcje się rozpadną. Można ją też zapiec kilka godzin wcześniej a przed podaniem odgrzać. Jeśli ktoś nie lubi mocno przypieczonej może wierzch formy przykryć, na połowę czasu pieczenia, folią aluminiową. Ilość składników w podanych przepisach na sosy pozwala na ugotowanie wystarczającej ich ilości do lasagne z 500g makaronu.
Lazagne Pyzy
lasagne - najpierw sosy na dno
Lazagne Pyzy
lasagne - potem płaty makaronu
Lazagne Pyzy
lasagne w piekarniku
Lazagne Pyzy
lasagne podpoczywa przed krojeniem