Sposób przygotowania:
Lazania wg Mysiunia
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso, 0,5 opakowania specjalnej przyprawy oraz łyżeczkę soli - przesmażamy do czasu aż mięso będzie miękkie. Oba makarony gotujemy w osobnych naczyniach w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju przez około 13 minut, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz dokładnie posiekany czosnek przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (obraną ze skórki i wydrążoną) oraz posiekane pomidory (bez skórki), dodajemy pozostałą przyprawę, sól i ipieprz do smaku i smażymy do czasu aż pomidory rozpadną się, na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę (ok 100 gram). Ser zółty ścieramy na grubych oczkach i możemy rozpocząć układanie warstw. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niepełną łyżeczkę oleju i rozprowadzamy go równomiernie palcem (lazania się nie przypiecze). Na dno układamy 2 sztuki makaronu do lazanii ,następnie warstwę mięsa, makaronu, sosu i sera żółtego, po czym dajemy kolejne warstwy w tej samej kolejności. Kończymy na warstwie makaronu do lasagne i posypujemy całość serem, pieczemy do 30 minut w temp 180*
mela25
marietta