Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Lazania wg Mysiunia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna lazania z autorskim sosem

Lazania wg Mysiunia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania wg Mysiunia

 

  • 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
  • 250 gram makaronu koraliki
  • 12 sztuk makaronu do lazanii
  • 3 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 40 dag cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw do Fajita
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Lazania wg Mysiunia
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso, 0,5 opakowania specjalnej przyprawy oraz łyżeczkę soli - przesmażamy do czasu aż mięso będzie miękkie. Oba makarony gotujemy w osobnych naczyniach w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju przez około 13 minut, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz dokładnie posiekany czosnek przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (obraną ze skórki i wydrążoną) oraz posiekane pomidory (bez skórki), dodajemy pozostałą przyprawę, sól i ipieprz do smaku i smażymy do czasu aż pomidory rozpadną się, na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę (ok 100 gram). Ser zółty ścieramy na grubych oczkach i możemy rozpocząć układanie warstw. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niepełną łyżeczkę oleju i rozprowadzamy go równomiernie palcem (lazania się nie przypiecze). Na dno układamy 2 sztuki makaronu do lazanii ,następnie warstwę mięsa, makaronu, sosu i sera żółtego, po czym dajemy kolejne warstwy w tej samej kolejności. Kończymy na warstwie makaronu do lasagne i posypujemy całość serem, pieczemy do 30 minut w temp 180*
Lazania wg Mysiunia
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Lazania wg Mysiunia
Kiedy cebulka się już nieco zeszkli dodajemy pokrojone pomidory oraz wsypujemy pozostałe 0,5 opakowania mieszanki przypran
Lazania wg Mysiunia
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki....
Lazania wg Mysiunia
Kończymy na warstwie makaronu do lasagne, którą dodatkowo posypujemy niewielką ilością sera