haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

No cóż...okazuje się że każde kaloryczne danie można zamienić czymś lżejszym i równie smacznym. Tak też jest z lazanią, która oboje z mężem uwielbiamy. Okazało się że lazania z cukinii jest równie pyszna i bardziej delikatna, niż ta tradycyjna.

Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą

Na sos bolognese

  • 500 g mielonego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 400 g passaty
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl bulionu
  • 3 zabki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk

Na lazanię

  • 5 cukinii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 opk serka homo
  • sól, pieprz
  • 3/4 łyżeczki serka homo
  • 1 duże lub dwa mniejsze naczynia żaroodporne.

Sposób przygotowania:

Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą
1. Najpierw robimy sos bolognese. Każdy z pewnością ma swój przepis. Ja smażę na oliwie cebulę, starta marchewkę, seler naciowy i przeciśnięty czosnek. Do tego dodaję mięso, zalewam bulionem, dodaję koncentrat pomidorowy. Po zagotowaniu dolewam jeszcze passatę pomidorową, doprawiam i duszę około godziny.

2. Cukinię myję w skórce i kroję na cienkie, długie plastry wzdłuż cukinii. Oprószam sola i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu ok. 3 minuty z każdej strony.

3. W miseczce mieszam serek homo z solą, pieprzem i gałka muszkatołową,

4. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układam plastry cukinii, na to cieniutko serek, dalej sos bolognese, znów cukinię, serek, sos i tak do wyczerpania składników, pamiętając żeby na wierzchu był sos bolognese.

5. Zapiekam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, nakładam na wierzch plastry mozzarelli i zapiekam kolejne 20 minut.
Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą
Jednym z potrzebnych elementów lazanii jest sos bolognese.
Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą
Zamiast sosu beszamelowego używamy serka.
Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą
Plastry cukinii grillujemy bez tłuszczu.
Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą
Układamy warstwami cukinię, serek i sos bolognese.
Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą
Zapiekamy 40 minut po czym dodajemy mozzarelle i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.