sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Dyniowa lazania z kurczakiem i trawą cytrynową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowsza i delikatniejsza wersja tradycyjnej lazanii. Zamiast makaronu użyłam cienko pokrojonej dyni. Danie jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Porcja dla dwóch osób.

Dyniowa lazania z kurczakiem i trawą cytrynową

Składniki:

Dyniowa lazania z kurczakiem i trawą cytrynową

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • kawałek dyni
  • 2 duże pieczarki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 słoik keczupu z cukinii
  • kawałek trawy cytrynowej
  • parmezan
  • przyprawa do kurczaka
  • ok. 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Dyniowa lazania z kurczakiem i trawą cytrynową
1. Dynię, pieczarki i paprykę kroimy w 1 mm plastry.

2. Jeżeli mamy dużo czasu, możemy podpiec warzywa w piekarniku.

3. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso marynujemy w przyprawie do kurczaka wymieszanej z olejem przez 30 minut.

4. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Na dnie układamy 1/3 część plastrów dyni, połowę pieczarek i zamarynowanego mięsa.

6. Posypujemy częścią parmezanu i układamy paprykę.

7. Smarujemy częścią keczupu z cukinii, dalej znów dynia, pieczarki, reszta kurczaka, połowa parmezanu, keczup, dynia i znów keczup.

8. Całość posypujemy drobno pokrojoną trawą cytrynową.

9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i pieczemy 30-40 minut.

10. Około 5 minut przed końcem posypujemy lazanię pozostałym parmezanem.