Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszną lazanię. Lubicie? Ja uwielbiam. A napiszę Wam tak szczerze, że taka pyszna mi wyszła, pachnąca i sycąca, zróbcie na obiad, bardzo polecam.

Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami

Składniki:

Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami
1. Zaczynamy od mięsa: Mięso należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie należy zmielić je w maszynce do mięsa, dodać do zmielonego przyprawę do kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny. Następnie przygotowujemy pieczarki: Pieczarki należy obrać, opłukać i dokładnie osuszyć, a następnie pokroić je w półplasterki. Następnie należy przygotować warzywa: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.

2. W głębokiej patelni należy rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć cały czas mieszając i uważając, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodać zmielone mięso i również przesmażyć cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodać całą zawartość pomidorów z puszki i dusić do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone pieczarki i dusić je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko posolić do smaku i przełożyć do sosu, całość dokładnie wymieszać.

4. Ser należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

6. Formę do zapiekania posmarować masłem i ułożyć w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób należy postępować do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.

7. Tak przygotowaną lazanię piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

8. Po tym czasie kroić w kwadraty i podawać. Smacznego.