Sposób przygotowania:
Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami
1. Zaczynamy od mięsa: Mięso należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie należy zmielić je w maszynce do mięsa, dodać do zmielonego przyprawę do kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny. Następnie przygotowujemy pieczarki: Pieczarki należy obrać, opłukać i dokładnie osuszyć, a następnie pokroić je w półplasterki. Następnie należy przygotować warzywa: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
2. W głębokiej patelni należy rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć cały czas mieszając i uważając, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodać zmielone mięso i również przesmażyć cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodać całą zawartość pomidorów z puszki i dusić do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone pieczarki i dusić je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko posolić do smaku i przełożyć do sosu, całość dokładnie wymieszać.
4. Ser należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
6. Formę do zapiekania posmarować masłem i ułożyć w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób należy postępować do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.
7. Tak przygotowaną lazanię piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
8. Po tym czasie kroić w kwadraty i podawać. Smacznego.
2. W głębokiej patelni należy rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć cały czas mieszając i uważając, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodać zmielone mięso i również przesmażyć cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodać całą zawartość pomidorów z puszki i dusić do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone pieczarki i dusić je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko posolić do smaku i przełożyć do sosu, całość dokładnie wymieszać.
4. Ser należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
6. Formę do zapiekania posmarować masłem i ułożyć w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób należy postępować do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.
7. Tak przygotowaną lazanię piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
8. Po tym czasie kroić w kwadraty i podawać. Smacznego.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
BozenaMatuszczyk
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję i polecam zrobić.