eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Lazania Eli z dorszem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam lazanię inną niż zwykle. Zapiekłam płaty surowego makaronu z sosami, dorszem i warzywami.

Lazania Eli z dorszem i warzywami

Składniki:

Lazania Eli z dorszem i warzywami

ryba

  • 1.5 kg mrożonych filetów z dorsza czarnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

warzywa

sos beszamelowy

pozostałe składniki

  • 1 opakowanie makaronu do lazanii
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego - 500 g
  • 250 g sera gouda

Sposób przygotowania:

Lazania Eli z dorszem i warzywami

przygotowanie ryby

Lazania Eli z dorszem i warzywami
Rozmrożone filety rybne osuszyć papierowym ręcznikiem.

Filety dorsza rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie warzyw

Lazania Eli z dorszem i warzywami
Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cukinię opłukać, osuszyć i odciąć końcówki. Papryki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki i nasiona. Cebule obrać z łupinek. Cukinię ze skórką, papryki i cebule pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem i chwilę smażyć. Do cebuli dodać paprykę, cukinię i razem smażyć aż będą pół miękkie. Całość doprawić solą i pieprzem.

przygotowanie sosu beszamelowego

Lazania Eli z dorszem i warzywami
Z podanych składników przygotować sos beszamelowy

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Do białej zasmażki wlewać zimne mleko i mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową.. Gotować sos aż zgęstnieje.

przygotowanie składników cd

Lazania Eli z dorszem i warzywami
Zetrzeć ser żółty na tarce z dużymi oczkami.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Lazania Eli z dorszem i warzywami

Przecier pomidorowy wlać do miseczki i doprawić solą i pieprzem do smaku.

przygotowanie składników cd

Lazania Eli z dorszem i warzywami

Przygotować płaty makaronu do lazanii.

przygotowanie lazanii

Lazania Eli z dorszem i warzywami

Do naczynia żaroodpornego wlać 1/4 sosu beszamelowego i rozsmarować. Na sos wyłożyć płaty makaronu i posmarować połową przecieru pomidorowego.

przygotowanie lazanii cd

Lazania Eli z dorszem i warzywami

Na makaron z przecierem wyłożyć połowę przygotowanych warzyw.

przygotowanie lazanii cd

Lazania Eli z dorszem i warzywami

Na warzywach ułożyć następną warstwę makaronu.

przygotowanie lazanii cd

Lazania Eli z dorszem i warzywami

Makaron posmarować 1/4 sosu beszamelowego i posypać 1/4 sera.

przygotowanie lazanii cd

Lazania Eli z dorszem i warzywami

Na beszamelu z serem rozłożyć połowę filetów rybnych i oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie lazanii cd

Lazania Eli z dorszem i warzywami

Wszystkie warstwy powtórzyć. Na wierzchu powinien być makaron posmarowany resztą sosu beszamelowego i posypany pozostałą połową sera.

Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół.

Piec lazanię około godziny i zdjąć pokrywkę. Zapiekać jeszcze chwilę aż ser się zrumieni. Smacznego!