Sposób przygotowania:
Lazania Eli z dorszem i warzywamiprzygotowanie ryby
Filety dorsza rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie warzyw
Cukinię opłukać, osuszyć i odciąć końcówki. Papryki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki i nasiona. Cebule obrać z łupinek. Cukinię ze skórką, papryki i cebule pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem i chwilę smażyć. Do cebuli dodać paprykę, cukinię i razem smażyć aż będą pół miękkie. Całość doprawić solą i pieprzem.
przygotowanie sosu beszamelowego
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Do białej zasmażki wlewać zimne mleko i mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową.. Gotować sos aż zgęstnieje.
przygotowanie składników cd
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Przecier pomidorowy wlać do miseczki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
przygotowanie składników cd
Przygotować płaty makaronu do lazanii.
przygotowanie lazanii
Do naczynia żaroodpornego wlać 1/4 sosu beszamelowego i rozsmarować. Na sos wyłożyć płaty makaronu i posmarować połową przecieru pomidorowego.
przygotowanie lazanii cd
Na makaron z przecierem wyłożyć połowę przygotowanych warzyw.
przygotowanie lazanii cd
Na warzywach ułożyć następną warstwę makaronu.
przygotowanie lazanii cd
Makaron posmarować 1/4 sosu beszamelowego i posypać 1/4 sera.
przygotowanie lazanii cd
Na beszamelu z serem rozłożyć połowę filetów rybnych i oprószyć solą i pieprzem.
przygotowanie lazanii cd
Wszystkie warstwy powtórzyć. Na wierzchu powinien być makaron posmarowany resztą sosu beszamelowego i posypany pozostałą połową sera.
Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół.
Piec lazanię około godziny i zdjąć pokrywkę. Zapiekać jeszcze chwilę aż ser się zrumieni. Smacznego!
SylaUla
eli_555
Dziękuję, była pyszna.