Sposób przygotowania:
Lazania z cukinii zapiekana pod mozzarellą
1. Najpierw robimy sos bolognese. Każdy z pewnością ma swój przepis. Ja smażę na oliwie cebulę, starta marchewkę, seler naciowy i przeciśnięty czosnek. Do tego dodaję mięso, zalewam bulionem, dodaję koncentrat pomidorowy. Po zagotowaniu dolewam jeszcze passatę pomidorową, doprawiam i duszę około godziny.
2. Cukinię myję w skórce i kroję na cienkie, długie plastry wzdłuż cukinii. Oprószam sola i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu ok. 3 minuty z każdej strony.
3. W miseczce mieszam serek homo z solą, pieprzem i gałka muszkatołową,
4. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układam plastry cukinii, na to cieniutko serek, dalej sos bolognese, znów cukinię, serek, sos i tak do wyczerpania składników, pamiętając żeby na wierzchu był sos bolognese.
5. Zapiekam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, nakładam na wierzch plastry mozzarelli i zapiekam kolejne 20 minut.
2. Cukinię myję w skórce i kroję na cienkie, długie plastry wzdłuż cukinii. Oprószam sola i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu ok. 3 minuty z każdej strony.
3. W miseczce mieszam serek homo z solą, pieprzem i gałka muszkatołową,
4. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układam plastry cukinii, na to cieniutko serek, dalej sos bolognese, znów cukinię, serek, sos i tak do wyczerpania składników, pamiętając żeby na wierzchu był sos bolognese.
5. Zapiekam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, nakładam na wierzch plastry mozzarelli i zapiekam kolejne 20 minut.