Sposób przygotowania:
Lazania z serowym beszamelem
Mięso podsmażamy na tłuszczu, następnie dodajemy posiekane cebulę i czosnek. Kiedy się podduszą dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem,Dusimy do momentu aż sos odparuje i zrobi się bardzo gęsty. Masło rozpuszczamy, podsmażamy na nim mąkę (uważając żeby jej nie przypalić), następnie wlewamy mleko, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszamy, gdy sos zgęstnieje zdejmujemy z ognia, dodajemy ser i mieszamy aż się rozpuści. Sos powinien być gęsty, bez grudek. Płaty lazanii podgotowuję, ale nie jest to konieczne. na spód naczynia żaroodpornego wylewany trochę sosu i układamy 2 płaty makaronu,1/2 sosu mięsno-pomidorowego, następnie układamy obok siebie 2 plastry żółtego sera i i klika plastrów mozarelli, zalewamy 1/3 beszamelu, znowu układamy makaron, sos, ser, beszamel. Ostatnią warstwą będzie makaron, sos i beszamel, który posypujemy resztą startego sera. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, po wyjęciu z piekarnika lazanię dobrze jest zostawić na jakieś 15 minut, żeby lekko przestygła, wtedy łatwiej ją będzie pokroić.