Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Lazania ze spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ponieważ brakło mi makaronu lazania...wykorzystałam spaghetti.

Lazania ze spaghetti Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lazania ze spaghetti

 

  • 6 szt makaron lazania,
  • 200 gr sphagetti,
  • 300 gr mięso mielone,
  • 2 szt ząbek czosnku,
  • 1 szt serek topiony śmietankowy duży,
  • 50 gr masło,
  • 2 łyżki mąka,
  • 1/2 szklanki mleko,
  • 1/2 szt cebula,
  • 1/2 łyżeczki bazylia,
  • olej do smażenia,
  • 150 gr ser żółty straty,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Lazania ze spaghetti
Ponieważ brakło mi makaronu lazania...wykorzystałam spaghetti. Cebulkę drobno posiekać i usmażyć na oleju z dodatkiem czosnku. Dodać mięso, posolić, doprawić bazylią i przesmażyć. Ułożyć w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym dwa płatki lazanii a na to wyłożyć warstwę mięsa. Przykryć kolejnymi dwoma płatkami makaronu i nałożyć drugą warstwę mięsa. Ponownie przykryć i nałożyć ostatnią warstwę mięsa. Sphagetti ugotować al dente. Zrobić z mąki i masła zasmażkę. Rozrobić zimnym mlekiem i dodać do powstałego sosu serek topiony. Przesmażyć. Doprawić. Sphagetti wymieszać z połową startego sera oraz sosem i ułożyć na górze lazani. Wszystko potrzepać żółtym serem i zapiec. Smacznego.
Lazania ze spaghetti
lazania s 1
Lazania ze spaghetti
lazania s 2