madaste

madaste

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Łazanki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczniejszych nigdy nie jadłam - wg przepisu mojej mamy :)

Łazanki

Składniki:

Łazanki

 

  • Z tych proporcji wychodzi cały duży garnek

 

  • makaron łazanki - 500g
  • 1/2 niedużej główki białej kapusty
  • 40 dag boczku parzonego wędzonego
  • 2 kiełbasy ( ja kupuję "wiejską", "swojską", "papieską" lub" z wędzarni")
  • 30 dag pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kostki winiary z liściem laurowym i zielem angielskim
  • 1/2 kostki rosołowej
  • sól,pieprrz, vegeta, magii,

 

Sposób przygotowania:

Łazanki
Kapustę szatkujemy na drobno i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 kostki Winiary z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości.Przecedzamy, odstawiamy. Pieczarki obieramy, kroimy w talarki lub pół talarki, 1/2 cebuli kroimy w pół talarki i smażymy aż do odparowania wody. Przyprawiamy solą,pieprzem i vegetą. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju to zrumienienia, dodajemy pozostałą cebulę pokrojoną w pół talarki i drobniutko posiekany ząbek czosnku. Smażymy aż cebula się zeszkli. Wstępnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy z boczkiem i kiełbasą. Dusimy aż kapusta zmięknie i połączy się z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą, pieprzem, 1/2 kostki rosołowej, vegetą, magii do pożądanego smaku. Makaron gotujemy, przecedzamy i delikatnie polewamy zimną wodą - żeby się nie posklejał, ale żeby też go nie wystudzić!! Gotową kapustę dodajemy do makaronu i dokładnie doprawiamy. w razie potrzeby doprawić.