monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Łazanki w wersji fit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Powiem Wam nie skromnie, że te łazanki są więcej niż pycha! Są lekkie, aromatyczne, a do tego świetnie sycą, zapraszam.

Łazanki w wersji fit

Składniki:

Łazanki w wersji fit

 

  • 35 g pora
  • 170 g ogórka zielonego
  • 100 g cukinii
  • 170 g szparagów zielonych
  • 200 g ugotowanej kapusty kiszonej
  • 1 szklanka makaronu razowego ( przed ugotowaniem szklanka)
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Łazanki w wersji fit

ETAP 1:

Łazanki w wersji fit
warzywa umyć i osuszyć i pokroić w kostkę i plasterki

Kapustę odsączyć z wody i poszatkować.
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Por pokroić w krążki. Ogórek rozkroić na pół i wydrążyć nasiona. Pokroić w kostkę średniej wielkości. Cukinię pokroić w taką samą kostkę. Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Pokroić w kawałki o grubości około 1,5 cm.

ETAP 2:

Łazanki w wersji fit
do zeszklonej pory dodać szparagi i dusić

W rondelku rozgrzać olej i wrzucić por i zeszklić. Po minucie dodać szparagi. Zeszklić. Podlać 1/3 szklanki wody i dusić, aż płyn odparuję.

ETAP 3:

Łazanki w wersji fit
dodać ogórka i cukinię i dusić do miękkosci

Następnie dodać ogórka i cukinię. Dusić razem do miękkości. W następnym kroku dodać posiekaną kapustę. Podsmażyć całość około 3-5 minut. Doprawić solą i suszonymi ziołami.

ETAP 4:

Łazanki w wersji fit
do warzyw dodać kapuste a potem ugotowany makaron

Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do pozostałych składników i podsmażać około 2 minuty. Przed podaniem posypać posiekana natką.
Smacznego!