Sposób przygotowania:
ŁAZANKI Z MAKIEM W SOSIE POMARAŃCZOWYM
Na stolnicę wysypujemy 1 szklankę mąki . Jaja rozbijamy i dodajemy do mąki , wsypujemy suchy mak , zagniatamy ciasto . Dosypujemy cały czas mąkę , ciasto ma być gładkie i elastyczne . Ja użyłam około 2 szklanek mąki .Stolnicę podsypujemy mąką , ciasto wałkujemy jak najcieniej . Zostawiamy do podeschnięcia na około 30 minut .Wtym czasie przygotowujemy soso do łazanek .W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i cukrem wanilinowym . Wyciskamy sok z pomarańczy , ścieramy skórkę ,dodajemy do masła , mieszamy . Chwilę gotujemy , na końcu dodajemy miód i śmietankę oraz obrane i posiekane orzechy włoskie i opłukane rodzynki . Wszystko jeszcze chwilkę gotujemy . Ciasto na łazanki kroimy wzdłuż i wszerz , na kwadraty o boku 2cm x 2cm . Gotujemy wodę w dużym garnku , solimy , wlewamy 2 łyżki oleju , wrzucamy łazanki łazanki , delikatnie mieszamy . Łazanki po wypłynięciu gotujemy okolo 10 minut .Odcedzamy , przelewamy zimną wodą .Polewamy sosem pomarańczowym . Smacznego!