Sposób przygotowania:
Łazanki z grzybami i kapustą
Przygotować łazanki: z maki, jaja, soli i 4 łyżek cieplej wody zagnieść dość twarde ciasto. Rozwałkować placki i rozłożyć na czystej ściereczce, aby nieco przeschły. Placek posypać lekko mąką, zwinąć w rulon i pokroić w dwucentymetrowe paski. Paski pokroić w kwadraciki. Łazanki gotować 5 - 7 min. w posolonym wrzątku, zahartować zimną woda, odcedzić. Wymieszać z oliwa lub masłem, aby się nie posklejały. Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i pokroić w paski. Wywar zachować. Kapustę i obraną cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na 1 łyżce masła, dodać kapustę i grzyby wraz z częścią wywaru. Gotować 1 godz. pod przykryciem, przyprawić i gorące wymieszać z łazankami. Zapiec w piekarniku lub podsmażyćna patelni.
mediana