Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2745]

Łazanki z kapustą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łazanki można zastąpić innym makaronem.

Łazanki z kapustą.

Składniki:

Łazanki z kapustą.

 

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 cebula
  • 40 dag łazanek
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą.
Łazanki wsypać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju, ugotować, odcedzić. Kapustę pokroić na ćwiartki, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na pół miękko, odcedzić, ostudzić, odcisnąć z wody i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, wsypać pokrojony w drobną kostkę boczek, wytopić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Do boczku z cebulą dodać posiekaną kapustę, przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać, podsmażyć. Do kapusty wsypać łazanki, wymieszać i chwilę razem poddusić.