Łazanki z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

polecam;-))))

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

Łazanki z kapustą i grzybami

 

  • 400 g łazanek
  • 700 g kapusty słodkiej
  • lub 500 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 80 g tłuszczu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą i grzybami
Grzyby opłukać, namoczyć w 500 ml wody przez 30 minut, gotować 45 minut, odcedzić i posiekać, a wywar przecedzić. Kapustę posiekać, sparzyć i lekko odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na tłuszczu, dodać kapustę, grzyby, wywar z grzybów, dusić do odparowania płynu i doprawić solą oraz pieprzem. Łazanki wrzucić do 3 l wrzątku, gotować 5 minut od chwili, gdy woda ponownie zawrze, odcedzić, dodać kapustę i wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, przełożyć łazanki z kapustą. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st.C.