Sposób przygotowania:
Łazanki z kapustą i pieczarkami
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę z dodatkiem liści laurowych.
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do momentu, aż puszczą sok. Wtedy dodajemy ugotowaną i odcedzoną kapustę. Doprawiamy danie pieprzem, solą oraz dużą ilością majeranku. Mieszamy i smażymy około 5 minut.
Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę z dodatkiem liści laurowych.
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do momentu, aż puszczą sok. Wtedy dodajemy ugotowaną i odcedzoną kapustę. Doprawiamy danie pieprzem, solą oraz dużą ilością majeranku. Mieszamy i smażymy około 5 minut.
Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.