Sposób przygotowania:
Łazanki z makiem
CIASTO: Do mąki wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli, wlać siedem łyżeczek wody i wszystkie składniki wymieszać razem. Składniki wyrobić na ciasto. Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraciki. Ciasto pozostawić do czasu, aż uschnie. Przeschnięte łazanki ugotować w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
MASA: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły. Mak również zalać gorącą wodą i odstawić. Mak dokładnie odcedzić, a w następnej kolejności zmielić, najlepiej przepuścić dwa razy przez maszynkę. Zmielony mak utrzeć razem z cukrem wanilinowym oraz zwykłym cukrem. Cytrynę dobrze sparzyć, a później strzeć z niej skórkę. Do maku dodać odcedzone rodzynki oraz startą skórkę z cytryny. Ugotowane już łazanki dobrze wymieszać z masą makową.
MASA: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły. Mak również zalać gorącą wodą i odstawić. Mak dokładnie odcedzić, a w następnej kolejności zmielić, najlepiej przepuścić dwa razy przez maszynkę. Zmielony mak utrzeć razem z cukrem wanilinowym oraz zwykłym cukrem. Cytrynę dobrze sparzyć, a później strzeć z niej skórkę. Do maku dodać odcedzone rodzynki oraz startą skórkę z cytryny. Ugotowane już łazanki dobrze wymieszać z masą makową.