lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Łazanki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne łazanki z makiem...

Łazanki z makiem

Składniki:

Łazanki z makiem

 

  • CIASTO
  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • 7 łyżeczek wody
  • sól
  • MASA:
  • 25 dag maku
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 cytryny
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z makiem
CIASTO: Do mąki wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli, wlać siedem łyżeczek wody i wszystkie składniki wymieszać razem. Składniki wyrobić na ciasto. Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraciki. Ciasto pozostawić do czasu, aż uschnie. Przeschnięte łazanki ugotować w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
MASA: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły. Mak również zalać gorącą wodą i odstawić. Mak dokładnie odcedzić, a w następnej kolejności zmielić, najlepiej przepuścić dwa razy przez maszynkę. Zmielony mak utrzeć razem z cukrem wanilinowym oraz zwykłym cukrem. Cytrynę dobrze sparzyć, a później strzeć z niej skórkę. Do maku dodać odcedzone rodzynki oraz startą skórkę z cytryny. Ugotowane już łazanki dobrze wymieszać z masą makową.