Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Łazanki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Syte, podzielne i dość szybie danie makaronowe. Takie łazanki za dzieciństwa często przygotowywała mama, teraz ze smakiem zajada się nimi cała moja rodzina.

Łazanki z pieczarkami

Składniki:

Łazanki z pieczarkami

 

  • 500 g makaronu łazanki
  • 500 g. kapusty kiszonej
  • 500 g. boczku parzonego
  • 500 g cienkiej kiełbasy
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łazanki z pieczarkami
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.

Kapustę kiszoną gotować do miękkości, około 40 min, odcedzić, pokroić.

Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę.

Pieczarki obrać, pokroić w plastry.

Na suchej patelni przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać kiełbasę i cebulę.

Smażyć na rumiano.

Dołożyć pieczarki, dusić do odparowania płynu.

Na patelnie dodać kapustę kiszoną, smażyć kolejne 5 min. aż kapusta lekko się przyrumieni.

W między czasie doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Całość wymieszać z makaronem pozostawić kolejne 2-3 min na gazie dokładnie mieszając.

Tagi:

łazanki danie