Sposób przygotowania:
Łazanki z poziomkami i wiśniami
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać wodę i zagnieść ciasto jak na makaron. Rozwałkować ciasto na cienkie placki, które po wysuszeniu należy pokroić na kwadratowe łazanki. Ugotować w osolonej wodzie.
Poziomki i wiśnie oczyścić, opłukać, z wiśni usunąć pestki, wymieszać z cukrem, śmietaną i rozmąconymi żółtkami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Łazanki ułożyć w formie, wymieszać z sosem owocowym i zapiekać przez 20 min.
Poziomki i wiśnie oczyścić, opłukać, z wiśni usunąć pestki, wymieszać z cukrem, śmietaną i rozmąconymi żółtkami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Łazanki ułożyć w formie, wymieszać z sosem owocowym i zapiekać przez 20 min.