Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Łazanki z sosem mięsno-śmietanowym :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli ma się zamrożone porcje sosu mięsnego to robi się błyskawicznie – jeśli trzeba go robić to dłużej .

Łazanki z sosem mięsno-śmietanowym :

Składniki:

Łazanki z sosem mięsno-śmietanowym :

 

  • 20 dag mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ szklanki słodkiej 18 % śmietanki
  • ½ litra wody
  • Szklanka suchego makaronu łazanki

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z sosem mięsno-śmietanowym :
Mięso pokroić w drobną kostkę . Posypać przyprawami i skropić sosem sojowym . Na patelni rozgrzać oliwę . Podsmażyć na niej mięso na rumiano . Zalać paroma łyżkami wody i dusić na patelni 5 minut , tak by wszystkie smaki ze smażenia przeszły do wywaru. Przełożyć do garnka . Wsypać usiekaną w piórka cebulę . Włożyć ziele angielskie, liść laurowy . Zalać wodą i dusić na małym ogniu 45 minut. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i rozpadać się , a cebula winna się rozgotować . Ilość płynu ma się zmniejszyć do połowy. Wlać śmietankę i dusić 5 minut .
W trakcie duszenia mięsa nastawić osoloną wodę na łazanki i ugotować je . Odcedzić . trzymać w cieple.
Podawać układając na talerzu krąg z makaronu i wlewając w środek sos mięsno-śmietanowy.

Najlepiej jest przy okazji robienia gulaszu lub bitek zrobić więcej i zamrozić sobie pojedyncze porcje jako bazę mięsnego sosu .