Sposób przygotowania:
Lazurowy kurczak
Udka porządnie umyć i osuszyć.
Przygotować marynatę : 2-3 łyżki oliwy wymieszać z 2 łyżkami miodu. Dodać łyżkę keczupu, chilli (wg. uznania), sól czosnkową i przyprawę do kurczaka. Wlać odrobinę octu balsamicznego i całość dokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą kurczaki i wstawić do lodówki na parę godz. (im dłużej, tym lepiej ) Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub wsadzić do rękawa. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. i piec kurczaki przez ok. 40 min. Podlewać od czasu do czasu wodą, lub marynatą jeśli została. Jeżeli pieczemy kurczaka w rękawie, to należy pamiętać o nakłuwaniu rękawa!!
Smacznego ^_^
Acha! jeśli ktoś lubi to można dodać do marynaty odrobiny cynamonu- potrawa nabiera jeszcze bardziej orientalnego klimatu :)))
Przygotować marynatę : 2-3 łyżki oliwy wymieszać z 2 łyżkami miodu. Dodać łyżkę keczupu, chilli (wg. uznania), sól czosnkową i przyprawę do kurczaka. Wlać odrobinę octu balsamicznego i całość dokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą kurczaki i wstawić do lodówki na parę godz. (im dłużej, tym lepiej ) Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub wsadzić do rękawa. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. i piec kurczaki przez ok. 40 min. Podlewać od czasu do czasu wodą, lub marynatą jeśli została. Jeżeli pieczemy kurczaka w rękawie, to należy pamiętać o nakłuwaniu rękawa!!
Smacznego ^_^
Acha! jeśli ktoś lubi to można dodać do marynaty odrobiny cynamonu- potrawa nabiera jeszcze bardziej orientalnego klimatu :)))
zabaione22
może następnym razem :DD