mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Leczo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie jest pyszne, sycące i bardzo kolorowe!

Leczo

Składniki:

Leczo

 

  • 2 papryki czerwone
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 kabaczka małego (można dać ogórka świeżego lub cukinie)
  • 1/2 kg kiełbasy
  • słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Leczo
Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w kostkę lub paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Kabaczka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Cebulę w piórka zszatkować, kiełbasę pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić najpierw cebulę, następnie podsmażyć z nią kiełbasę. Przełożyć cebulkę z kiełbaską do garnka, następnie dodać paprykę i kabaczka. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sproszkowaną papryką oraz ulubionymi ziołami- u mnie lubczyk, bazylia, oregano. Podawać z ryżem, makaronem lub chlebkiem.