Sposób przygotowania:
Leczo
Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w kostkę lub paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Kabaczka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Cebulę w piórka zszatkować, kiełbasę pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić najpierw cebulę, następnie podsmażyć z nią kiełbasę. Przełożyć cebulkę z kiełbaską do garnka, następnie dodać paprykę i kabaczka. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sproszkowaną papryką oraz ulubionymi ziołami- u mnie lubczyk, bazylia, oregano. Podawać z ryżem, makaronem lub chlebkiem.