Sposób przygotowania:
Leczo do słoików na zimę
Z podanych proporcji otrzymasz 3 litry lecza. Przepis : pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Z papryki usuń nasiona. Cukinii nie obieraj i nie usuwaj z niej nasion. Cebulę podsmaż ok. 3 minuty, tak żeby tylko się lekko zeszkliła. Dodaj do niej paprykę, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach dodaj cukinię i znowu co jakiś czas mieszając duś przez kolejne 20. Na końcu dodaj pomidory i przyprawy. Pogotuj jeszcze przez chwilę, skosztuj czy nie potrzebujesz jeszcze dosolić a następnie gorące przełóż do słoików. Dobrze je zakręć, postaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Do lecza wystarczy dodać kiełbasę/ mięso - jeśli ma to być potrawa mięsna, bądź zostawić w obecnej formie. Podawaj ze świeżym pieczywem.