Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Leczo do słoików na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Już same kolory tej potrawy poprawiają humor - zieleń, czerwień i żółty. Efektownie wygląda na talerzu, pachnie zabójczo a jest banalnie proste i chętnie zjadane w mroźne dni, kiedy warzywa nie są już tak mięsiste, pachnące i tanie jak latem.

Leczo do słoików na zimę

Składniki:

Leczo do słoików na zimę

 

  • 3 kg mieszanki papryk - czerwonej, żółtej i zielonej
  • duża cukinia (żółta bądź zielona)
  • 5 cebul
  • puszka krojonych pomidorów
  • przyprawy : po jednej łyżeczce bazylii, oregano i czosnkowej soli;
  • po dwie łyżeczki słodkiej papryki, pieprzu ziołowego i (płaskie!) cukru

Sposób przygotowania:

Leczo do słoików na zimę
Z podanych proporcji otrzymasz 3 litry lecza. Przepis : pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Z papryki usuń nasiona. Cukinii nie obieraj i nie usuwaj z niej nasion. Cebulę podsmaż ok. 3 minuty, tak żeby tylko się lekko zeszkliła. Dodaj do niej paprykę, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach dodaj cukinię i znowu co jakiś czas mieszając duś przez kolejne 20. Na końcu dodaj pomidory i przyprawy. Pogotuj jeszcze przez chwilę, skosztuj czy nie potrzebujesz jeszcze dosolić a następnie gorące przełóż do słoików. Dobrze je zakręć, postaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Do lecza wystarczy dodać kiełbasę/ mięso - jeśli ma to być potrawa mięsna, bądź zostawić w obecnej formie. Podawaj ze świeżym pieczywem.