Sposób przygotowania:
Leczo do słoików
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplastry. Paprykę umyłam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w paseczki. Kabaczka umyłam, obrałam ze skóry, wydrążyłam pestki i pokroiłam w kosteczkę. Marchew obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam cebulę. Dodawałam po kolei: paprykę, kabaczka, marchewkę, pomidory. Udusiłam warzywa na półtwardo. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Leczo nałożyłam do wymytych i wyparzonych słoików o pojemności ok. 0,5 litra. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok. 25 minut. Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem.
edytaha
Babciagramolka
Wkleiłaś całość tzn. składniki i opis razem do dzioałki składniki, a potem opis do prawidłowej działki. Już poprawiłam :)
edytaha
Dziękuję za poprawienie :)