Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Leczo marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sycące leczo na bazie marchwii

Leczo marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo marchewkowe

 

  • 5 szt pomidor,
  • 1/2 szt por,
  • 4 szt marchwi,
  • 135 g koncentratu pomidorowego,
  • 250 g przecieru pomidorowego,
  • 2 szt cebuli,
  • 2 plasterki sera,
  • 125 g kiełbasy,
  • 4 listki bazylii (świeżej),

Sposób przygotowania:

Leczo marchewkowe
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. To samo robimy z kiełbasą. Paprykę kroimy w kostkę, a pora w cienkie plastry. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce lub za pomocą blendera. Wszystko razem wrzucamy do rondelka. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy, dodajemy do warzyw. Następnie dodajmy , połowę przecieru, mały koncentrat pomidorowy, bazylie oraz pozostałe przyprawy. Gdy leczo jest już gotowe, nalewamy do miseczki, przykrywamy serem, wkładamy na chwilę do mikrofalówki (by się rozpuścił) i dekorujemy bazylią.
Leczo marchewkowe
Jako pierwsze podrumieniam cebulę, następnie dodaję kiełbasę.
Leczo marchewkowe
Kroję paprykę w drobną kostkę, a por w paski.
Leczo marchewkowe
Marchew ucieram na tarce i dodaję do pozostałych warzyw.
Leczo marchewkowe
Dodaję pokrojone pomidory, przecier oraz koncentrat.