Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo w słoikach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje ulubione wegetariańskie leczo zamknięte w słoikach

Leczo w słoikach na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo w słoikach na zimę

 

Sposób przygotowania:

Leczo w słoikach na zimę
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek po obraniu drobno siekamy. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju, doprawiając niewielką ilością soli i pieprzu. Jak cebula się zeszkli dorzucamy paprykę umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Dodajemy też papryczki chili pokrojone na plasterki. Mieszamy, doprawiamy słodką papryką w proszku, dorzucamy pomidory (umyte i obrane) pokrojone w kostkę i całość po wymieszaniu gotujemy przez pół godziny. Na koniec dorzucamy umytą i obraną paski cukinię pokrojoną w kostkę. Całość gotujemy przez 15 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Leczo w słoikach na zimę
Zaczynamy od podsmażenia cebuli z czosnkiem
Leczo w słoikach na zimę
Dorzucamy paprykę i papryczki chili i przyprawy
Leczo w słoikach na zimę
Na samym końcu dokładamy cukinię żeby nie rozgotowała się za bardzo
Leczo w słoikach na zimę
Słoiki odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem