Sposób przygotowania:
Leczo w słoikach na zimę
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek po obraniu drobno siekamy. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju, doprawiając niewielką ilością soli i pieprzu. Jak cebula się zeszkli dorzucamy paprykę umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Dodajemy też papryczki chili pokrojone na plasterki. Mieszamy, doprawiamy słodką papryką w proszku, dorzucamy pomidory (umyte i obrane) pokrojone w kostkę i całość po wymieszaniu gotujemy przez pół godziny. Na koniec dorzucamy umytą i obraną paski cukinię pokrojoną w kostkę. Całość gotujemy przez 15 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.