Sposób przygotowania:
Kotlety wieprzowe z szałwią i biała fasolą
Schab pokroić i rozbić na kotlety. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą ( ok. 2 łyżki) razem z tymiankiem. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Kotlety przełożyć na talerz, przyprawić solą i pieprzem, przykryć folią spożywczą.
Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, wrzucić starty czosnek i przepłukaną i odcedzoną fasolę. Wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie fasolę polać winem, mieszając gotować przez 2 minuty. Kolejno wlać bulion, gotować minutę. Na końcu wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Na patelni po kotletach roztopić masło, wrzucić kilka listków szałwii i smażyć przez minutę aż będą chrupiące. Resztę szałwii wymieszać z fasolą. Doprawić do smaku.
Kotlety podawać na fasoli skropione masłem szałwiowym i przybrane chrupiącymi listkami szałwii.
Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, wrzucić starty czosnek i przepłukaną i odcedzoną fasolę. Wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie fasolę polać winem, mieszając gotować przez 2 minuty. Kolejno wlać bulion, gotować minutę. Na końcu wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Na patelni po kotletach roztopić masło, wrzucić kilka listków szałwii i smażyć przez minutę aż będą chrupiące. Resztę szałwii wymieszać z fasolą. Doprawić do smaku.
Kotlety podawać na fasoli skropione masłem szałwiowym i przybrane chrupiącymi listkami szałwii.