Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Kotlety wieprzowe z szałwią i biała fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis ten pochodzi z kuchni włoskiej jest prosty i ekspresowy w wykonaniu. Potrawę przygotował mój mąż, ja tylko zrobiłam fotkę.

Kotlety wieprzowe z szałwią i biała fasolą

Składniki:

Kotlety wieprzowe z szałwią i biała fasolą

 

  • ok. 50 dag schabu
  • 2 puszki fasoli (po 400 g)
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 16 listków szałwii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe z szałwią i biała fasolą
Schab pokroić i rozbić na kotlety. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą ( ok. 2 łyżki) razem z tymiankiem. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Kotlety przełożyć na talerz, przyprawić solą i pieprzem, przykryć folią spożywczą.

Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, wrzucić starty czosnek i przepłukaną i odcedzoną fasolę. Wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie fasolę polać winem, mieszając gotować przez 2 minuty. Kolejno wlać bulion, gotować minutę. Na końcu wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez 3 minuty.

Na patelni po kotletach roztopić masło, wrzucić kilka listków szałwii i smażyć przez minutę aż będą chrupiące. Resztę szałwii wymieszać z fasolą. Doprawić do smaku.

Kotlety podawać na fasoli skropione masłem szałwiowym i przybrane chrupiącymi listkami szałwii.