motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Leczo z cukinią i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne leczo zrobione z żółtej cukinii i czerwonej papryki. W sezonie letnim często jest robione w naszym domu.

Leczo z cukinią i papryką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Leczo z cukinią i papryką

 

  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryczki
  • 2 cebulki
  • 30 dkg kiełbasy z pieprzem
  • 1 puszka pomidorków
  • vegeta
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinią i papryką
Cukinię obieramy i kroimy w grubą kostkę. Kiełbaskę kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obrane cebulki kroimy w piórko.

Pokrojoną kiełbaskę smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie rumienimy pokrojoną cebulkę, smażymy papryczki a na końcu cukinię.

Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy pomidorki w puszce i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 15 minut.

Na koniec doprawiamy do smaku.
Leczo z cukinią i papryką
Obraną cukinię kroimy w kostkę i smażymy na oleju
Leczo z cukinią i papryką
Oczyszczone papryczki kroimy w grubszą kostkę i smażymy
Leczo z cukinią i papryką
Pokrojone cebulki rumienimy na rozgrzanym oleju
Leczo z cukinią i papryką
Wszystkie składniki przekładamy do garnka i dodajemy pomidorki
Leczo z cukinią i papryką
Wszystko dusimy na wolnym ogniu, doprawiamy do smaku