olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Leczo z czosnkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Leczo jest u nas bardzo popularne, szczególnie jako potrawa podawana zimą. Polecam wersję leczo z pieczarkami.

Leczo z czosnkiem i pieczarkami

Składniki:

Leczo z czosnkiem i pieczarkami

 

  • 500 gram kiełbasy podwawelskiej
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 250 gram pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka soli
  • ¼ łyżeczki Vegety

Sposób przygotowania:

Leczo z czosnkiem i pieczarkami

ETAP 1:

Leczo z czosnkiem i pieczarkami
Do podsmażonej kiełbasy dodaję cebulę i paprykę.

Kiełbasę podwawelską przekrawam wzdłuż, po czym kroję ją na plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną kiełbasę i podsmażam ją.

Ząbki czosnku obieram, po czym drobno je siekam, zaś obraną cebulę kroję w kostkę i dodaję wszystko do podsmażonej kiełbasy.

Czerwoną paprykę myję, kroję w kostkę, zaś umyte pieczarki kroję w plasterki i dodaję wszystko na patelnię.

ETAP 2:

Leczo z czosnkiem i pieczarkami
Do podsmażonych warzyw dodaję przecier pomidorowy.

Gdy warzywa będą miękkie dodaję do nich przecier pomidorowy.

ETAP 3:

Leczo z czosnkiem i pieczarkami
Leczo doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką.

Leczo doprawiam solą, Vegetą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i tymiankiem.

ETAP 4:

Potrawę duszę przez około 10 minut na wolnym ogniu.