Sposób przygotowania:
Leczo z cukinią i boczkiem
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i obsmażamy na suchej patelni, tak długo aż ją natłuści i zrobią się z niego delikatne skwarki. Na dno wysokiego naczynia wlewamy połowę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Podgrzewamy go na ogniu. Obrane i umyte cebule szatkujemy i podsmażamy na tymże oleju do uzyskania miękkości. Następnie łączymy boczek z cebulą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca oraz trochę lubczyku Przykrywamy i lekko dusimy. W międzyczasie myjemy papryki, pieczarki i cukinie. Papryki przekrawamy na pół. Odkrajamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do cebuli i boczku. Mieszamy i podgrzewamy. Następnie kroimy pieczarki w plastry, wrzucamy do reszty gotujących się warzyw. ¾ pomidorów suszonych ze słoika również kroimy na mniejsze części i dodajemy do naczynia z resztą składników. Z cukiń odkrawamy końcówki, następnie przekrawamy wzdłuż i kroimy w kostkę, tak samo kroimy ogórki i to wszystko wrzucamy do naszego przyszłego dania. Przykrywamy i dusimy do uzyskania miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, po czym wsypujemy przyprawy: lubczyk, zioła prowansalskie, bazylię, paprykę słodką/ostrą, przyprawę do pizzy, cząber, zioła dalmatyńskie oraz sól i pieprz. Podgrzewamy jeszcze dosłownie przez moment. Następnie zdejmujemy potrawę z ognia i dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe! Można podawać z makaronem, ziemniakami, kaszą, ryżem, co kto lubi. Smacznego!