Sposób przygotowania:
Wiosenne leczo z włoską nutką
Na początku siekamy czosnek oraz cebule i podsmażamy na jednej łyżce oliwy. Następnie obieramy pieczarki i kroimy w niewielkie talarki. Pieczarki dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy zmiękną przykrywamy aby się dusiły. Następnie myjemy i kroimy w kostkę cukinię pozbywając się miąszu z pestkami. Dorzucamy ją do garnka i dusimy do miękkości. Pomidory sparzone wrzątkiem obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki. Suszone pomidory kroimy w paski. Oba rodzaje pomidorów wrzucamy do garnka kiedy pozostałe warzywa są już miękkie. Te świeże rozgotują się tworząc sos, a suszone nadadzą mu słono-słodki włoski smak. Gotuje ok 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi. Podając z pokruszoną fetą serwujemy pełnowartościowy posiłek, który zaspokaja apetyt ale jest jednocześnie lekki więc idealny na upalne dni. Smacznego.
martaskowronek26