Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Wiosenne leczo z włoską nutką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie, smaczne i treściwe leczo z wiosennych warzyw z nutką włoskiego smaku.

Wiosenne leczo z włoską nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne leczo z włoską nutką

 

 

 

  • 1/2 średniej wielkości cebuli

 

 

 

 

  • 50 g fety niskotłuszczowej

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne leczo z włoską nutką
Na początku siekamy czosnek oraz cebule i podsmażamy na jednej łyżce oliwy. Następnie obieramy pieczarki i kroimy w niewielkie talarki. Pieczarki dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy zmiękną przykrywamy aby się dusiły. Następnie myjemy i kroimy w kostkę cukinię pozbywając się miąszu z pestkami. Dorzucamy ją do garnka i dusimy do miękkości. Pomidory sparzone wrzątkiem obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki. Suszone pomidory kroimy w paski. Oba rodzaje pomidorów wrzucamy do garnka kiedy pozostałe warzywa są już miękkie. Te świeże rozgotują się tworząc sos, a suszone nadadzą mu słono-słodki włoski smak. Gotuje ok 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi. Podając z pokruszoną fetą serwujemy pełnowartościowy posiłek, który zaspokaja apetyt ale jest jednocześnie lekki więc idealny na upalne dni. Smacznego.
Wiosenne leczo z włoską nutką
Czosnek, cebulę oraz obrane pieczarki siekamy.
Wiosenne leczo z włoską nutką
Pozbawioną pestek cukinię kroimy w kostkę.
Wiosenne leczo z włoską nutką
Pomidory sparzone i obrane ze skórki kroimy.
Wiosenne leczo z włoską nutką
Całość gotujemy do miękkości ok 15 minut.