jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pstrąg to ryba, po którą chyba najczęściej sięgam. Aby moje obiady nie były monotonne ryby te przygotowuję z różnymi dodatkami. Dziś polecam ich połączenie z czosnkiem oraz soczystymi, pieczonymi warzywami

Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami

ETAP 1

Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami
Czosnek wkładamy w nacięcia

Ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ich wierzch nacinamy w kilku miejscach. W wykonane nacięcia wkładamy pokrojony w plasterki czosnek.

ETAP 2

Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami
W środek ryby wkładamy zieleninę

Tak przygotowane ryby nacieramy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem do smaku. W środek każdej ryby wkładamy po małym pęczku natki pietruszki i po gałązce rozmarynu

ETAP 3

Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami
W plasterki kroimy cukinię

Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem. Cukinię kroimy w plasterki o grubości około 0,8 cm.

ETAP 4

Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami
na warzywach układamy przygotowane ryby

Tak przygotowaną układamy na dnie naczynia. Na cukinię wykładamy ryby. Wokół umieszczamy pomidorki i przekrojoną na połowę główkę czosnku. Warzywa skrapiamy olejem i oprószamy przyprawami.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 30 minut w 180°C. Przed podaniem ryby oprószamy posiekaną natką pietruszki. Gotowe.


Tagi:

dania pstrąg