haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Leczo z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Leczo jest potrawą znaną, ale jego smak zależy od przypraw. Co zrobić, żeby smak lecza nie był płaski i mdły? Zobacz przepis poniżej!

Leczo z indykiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Leczo z indykiem

 

  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • olej do smażenia
  • 1 pełna łyżeczka pasty chili (opcjonalnie 1/2 łyżeczki sproszkowanej chili)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Leczo z indykiem
1. Cebulę posiekałam, czosnek rozgniotłam i pokroiłam w drobną kostkę.

2. Cukinię obrałam, papryki oczyściłam i wszystkie warzywa pokroiłam w średniej wielkości kostkę.

3. Olej rozgrzałam, najpierw podsmażyłam cebulkę i czosnek, a potem wrzuciłam resztę warzyw i smażyłam przez chwilę.

4. W tym czasie pokroiłam w kostkę pierś z indyka i dorzuciłam do warzyw. Wymieszałam i dalej smażyłam, aż mięso zmieni kolor.

5. Dodałam krojone pomidory, pastę chili i pozostałe przyprawy i dusiłam pod przykryciem około 30 minut.

6. Leczo można zjeść samo, z chlebem lub z ziemniakami.
Leczo z indykiem
Najpierw siekamy i podsmażamy cebule i czosnek.
Leczo z indykiem
Do cebuli dodajemy pokrojone warzywa i dalej smażymy.
Leczo z indykiem
pokrojoną piers z indyka również obsmażamy z warzywami.
Leczo z indykiem
Na końcu dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy.
Leczo z indykiem
Leczo dobrze smakuje z ziemniakami.

Tagi:

indyk leczo dania