Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Leczo z kabaczka i pomidorków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie leczo z kabaczka - idealne z bułką lub chlebem

Leczo z kabaczka i pomidorków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z kabaczka i pomidorków

 

  • 1 duży kabaczek - mój miał ok 1,5kg
  • żółta cukinia - raczej nieduża
  • boczek ok 400g (wędzony lub zwykły) + wszelkie pozostałe wędlinki z lodówki których chcemy się pozbyć
  • pomidorki z kartonika - 400g (mogą być z puszki)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Leczo z kabaczka i pomidorków
Najczęściej do tego dania dodaję też kiełbasę ale tym razem użyłam tylko boczku. Boczuś kroję w kostkę i wrzucam do dość dużego garnka z łyżeczką oleju - podsmażam. W tym czasie obieram kabaczka i cukinię, usuwam pestki i środek i kroję w kostkę ale nie za małą bo w czasie gotowania i tak nam się lekko rozciapa. Wszystko wrzucam do garnka i mieszam. Następnie dodaję pomidorki krojone z kartonika - są dużo smaczniejsze niż w puszce a obliczyłam, że nawet wychodzi taniej. Doprawiam solą i pieprzem, oregano i chili. Gotuję do miękkości warzyw delikatnie mieszając. Na koniec smakuję i ostatecznie doprawiam jeśli to konieczne
Leczo z kabaczka i pomidorków
kabaczka myję, obieram i kroję w kostkę 1cm x 1cm
Leczo z kabaczka i pomidorków
w garnku na łyżeczce oleju podsmażam boczek
Leczo z kabaczka i pomidorków
wszystkie składniki wrzucam do garnka i mieszam delikatnie
Leczo z kabaczka i pomidorków
dodaję pomidory z kartonika i doprawiam całość wh upodobań