Sposób przygotowania:
Leczo z kiełbasą toruńską
Wykroić z cukinii ziarna, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka (lepiej użyć większego, żeby leczo nie wykipiało). Zalać wodą (tak aby nie do końca zakrywała warzywa – lepiej mniej) i postawić na wolnym ogniu, przykryć. Pokroić paprykę w kostkę (większą) i dodać do duszącej się cukinii. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w 1/8 i wrzucić do garnka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, gdy już będzie gotowa dodać do niej obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę – wszystko razem podsmażyć i wrzucić do garnka. Zagotować warzywa razem z kiełbasą (cały czas na wolnym ogniu), a następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (dla osób nie gustujących w bardzo ostrych potrawach szczypta wystarczy).