gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Leczo z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowane leczo z klopsikami podaję jako danie na obiad lub na kolację. Polecam - jest pyszne.

Leczo z klopsikami

Składniki:

Leczo z klopsikami

 

Sposób przygotowania:

Leczo z klopsikami

ETAP 1:

Leczo z klopsikami
Do mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy.

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy i z masy mięsnej formujemy małe kulki.

ETAP 2:

Leczo z klopsikami
Małe klosiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Klopsiki smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu (margarynie)

ETAP 3:

Leczo z klopsikami
Obraną cebulę drobno siekamy i przekładamy do garnka.

Cebulę obieramy, siekamy i przekładamy do głębszej patelni lub garnka.

ETAP 4:

Leczo z klopsikami
Pokrojoną w paski paprykę dodajemy do cebuli.

Papryki kroimy w małe paski, dodajemy do cebuli i podsmażamy (na oliwie) przez chwilę.

ETAP 5:

Leczo z klopsikami
Do cebuli i papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i papryki i podsmażamy aż warzywa zaczną robić się miękkie.

ETAP 6:

Leczo z klopsikami
Do warzyw dodajemy podsmażone klopsiki.

Następnie dodajemy podsmażone klopsiki, mieszamy.

ETAP 7:

Leczo z klopsikami
Na koniec do lecza dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup oraz sól, pieprz i ostrą paprykę do smaku.
Całość podsmażamy - dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając co jakiś czas.