Sposób przygotowania:
Leczo z klopsikamiETAP 1:
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy i z masy mięsnej formujemy małe kulki.
ETAP 2:
Klopsiki smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu (margarynie)
ETAP 3:
Cebulę obieramy, siekamy i przekładamy do głębszej patelni lub garnka.
ETAP 4:
Papryki kroimy w małe paski, dodajemy do cebuli i podsmażamy (na oliwie) przez chwilę.
ETAP 5:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i papryki i podsmażamy aż warzywa zaczną robić się miękkie.
ETAP 6:
Następnie dodajemy podsmażone klopsiki, mieszamy.
ETAP 7:
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup oraz sól, pieprz i ostrą paprykę do smaku.
Całość podsmażamy - dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając co jakiś czas.