Sposób przygotowania:
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami
Bakłażana kroję w plastry 0,5 cm solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie spłukuję sol pod wodą i kroję w kostkę plastry. Cebule kroję drobno, paprykę w kostkę i przesmażam je na patelni na oleju. Dodaję pokrojoną dynię, bakłażana i cukinię. Duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję. Dodaję do warzyw i dalej duszę około 10 minut. Dodaję sos pomidorowy, przyprawiam czubrycą, solą, bazylią. Do mielonego dodaję pokrojoną cebulkę drobno, sol, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany, kaszkę mannę, wodę i koperek . Wyrabiam mięso i formuję małe kuleczki. Obtaczam je w wymieszanej mące pszennej z kartoflanką. Mąka powodu że klopsiki będą zwarte podczas gotowania. Wrzucam je do garnka z wrzącą wodą i od zagotowania się gotuje około cztery minuty. Leczo podaję z klopsikami.
gosia56
zbysiowa
Alex_M
misia5
misia5
ciasteczka
biedroneczki