mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zamiast tradycyjnego leczo powstało leczo z dynią w roli głównej i klopsikami. Dynię bardzo lubię. W dzieciństwie moją ulubioną zupą była zupa z dyni z kluseczkami, zabielana.

Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami

 

 

 

  • klopsiki:
  • 20 dkg mielone mięso od szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 gałązki koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kartoflanki

Sposób przygotowania:

Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami
Bakłażana kroję w plastry 0,5 cm solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie spłukuję sol pod wodą i kroję w kostkę plastry. Cebule kroję drobno, paprykę w kostkę i przesmażam je na patelni na oleju. Dodaję pokrojoną dynię, bakłażana i cukinię. Duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję. Dodaję do warzyw i dalej duszę około 10 minut. Dodaję sos pomidorowy, przyprawiam czubrycą, solą, bazylią. Do mielonego dodaję pokrojoną cebulkę drobno, sol, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany, kaszkę mannę, wodę i koperek . Wyrabiam mięso i formuję małe kuleczki. Obtaczam je w wymieszanej mące pszennej z kartoflanką. Mąka powodu że klopsiki będą zwarte podczas gotowania. Wrzucam je do garnka z wrzącą wodą i od zagotowania się gotuje około cztery minuty. Leczo podaję z klopsikami.
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami
cebula i papryka pokrojone w kostkę na patelni
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami
dynia obrana i pokrojna w kostkę na desce
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami
mięso mielone z przyprawami gotowe do zrobienia klopsików
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami
warzywa wszystkie pokrojone duszone na patelni