Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z kolorową papryką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne leczo idealne na chłodniejsze dni lata

Leczo z kolorową papryką

Składniki:

Leczo z kolorową papryką

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z kolorową papryką
Zaczynamy od przygotowania sobie wszystkich składników. Cebule po obraniu i umyciu kroimy w sporą kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię po umyciu obieramy w paski i kroimy w kostkę (jak jest bardzo dojrzała, to wcześniej usuwamy pestki). Fix do leczo rozprowadzamy w wodzie. Natkę pietruszki po umyciu i osuszeniu siekamy niezbyt drobno. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dodajemy sól i pieprz i smażymy mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę, pomidory i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut, dodajemy Fix do leczo i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dorzucamy cukinię i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem.