kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z kurczakiem, cukinią i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Warzywna wariacja z chudym kurczakiem, cukinią i marchewką. Smaczna, zdrowa i nietucząca propozycja na obiad czy kolacje dla całej rodziny.

Leczo z kurczakiem, cukinią i marchewką

Składniki:

Leczo z kurczakiem, cukinią i marchewką

 

  • 3 średnie piesi z kurczaka
  • duża biała cebula
  • 2 kiełbasy polskie surowe
  • 2 cukinie
  • 3-4 średnie marchewki
  • 5 pomidorów
  • zielona i czerwona papryka
  • około 1/2 butelki ketchupu (200-250g)
  • olej do smażenia
  • sól, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Leczo z kurczakiem, cukinią i marchewką
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy w kostkę. Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. dodajemy kurczaka. Doprawiamy go sola i ostra papryką. Kiełbasy, cukinię, marchewki i papryki siekamy w większą kostkę. Kiełbasę podsmażamy z kurczakiem. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w mniejsze kawałki. warzywa dodajemy do kurczaka i kiełbasy. zalewamy ketchupem i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy. Serwujemy z ryżem.