VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Leczo z warzywami i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam ryż i wszelkiego rodzaju warzywa. Tym razem przygotowałam leczo.Propozycja na szybki obiad lub kolację.

Leczo z warzywami i ryżem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leczo z warzywami i ryżem

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1 mała zielona cukinia
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 marchew
  • ok. 20 dag zielonej fasolki
  • 1 mała cebula
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 0,5 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • woda

Sposób przygotowania:

Leczo z warzywami i ryżem
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 2. Warzywa- cukinię, fasolkę, marchew i różyczki brokuła kroimy i gotujemy tak, by zmiękły.Odcedzamy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i pieczarki. Podsmażamy. Dodajemy odcedzone warzywa i ugotowany ryż. 4. Wszystko dusimy, przyprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup. 5. Zalewamy wodą ok. 1 szklanki i czekamy aż wszystko zgęstnieje.
Leczo z warzywami i ryżem
Wszystkie składniki dusimy na rozgrzanej patelni