Sposób przygotowania:
Lekka, kolorowa i zdrowa galareta z warzyw
Jajko ugotować na twardo, ostudzić i pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka gotować w gorącej, lekko posolonej wodzie około 15min., ostudzić i pokroić w grubą kostkę. Do garnka wlać około 3 litry wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wyspać do niej obydwa opakowania mrożonki „Hortex”. Gdy woda z warzywami zacznie się ponownie gotować, to gotować jeszcze około 5 minut. Wylać gorąca wodę, a warzywa przelać lodowatą wodą i odcedzić. Wystudzone warzywa rozdzielić na grupy poszczególnych warzyw tj. oddzielnie groszek, marchewka, kukurydza, brokuły i kalafior. Bulion zagotować i rozpuścić w nim żelatynę, można go również posolić i popieprzyć do smaku. Wlać do foremki (np. po lodach, lub innej) kilka łyżek bulionu z żelatyną, odczekać aż stężeje. Następnie warstwami układać warzywa, jajka i pierś z kurczaka, polewać bulionem, w takiej ilości, żeby bulion zakrył daną warstwę i za każdym razem odczekać do stężenia. 1-sza warstwa: jajka i groszek, 2-ga – marchewka, 3-cia pierś z kurczaka i kalafior, 4-ta kukurydza i okrągła marchewka, 5-ta brokuły i pozostały zielony groszek. Smacznego.