Sposób przygotowania:
Lekka Pavlova truskawkowo – fiołkowaETAP 1:
Białka ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru, stopniowo, ubijając cały czas. Na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można na papierze narysować okrąg (np. odrysować talerz) o średnicy ok. dwudziestu centymetrów. Wyłożyć na niego masę białkową i uformować szpatułką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Po upieczeniu wystudzić bezę w uchylonym piekarniku.
Upieczoną i wystudzona bezę ułożyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę. Na kremówce ułożyć konfiturę fiołkową i truskawki. Całość posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.