monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Lekka pierś ze szpinakiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przed nami wiosna i lato i takie lekkie obiadu są w sam raz, są kolorowe, sycące i najważniejsze pyszne, serdecznie polecam:)

Lekka pierś ze szpinakiem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka pierś ze szpinakiem i papryką

 

  • 1 nieduża pierś z kurczaka
  • 110 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 g papryki czerwonej
  • Sól do smaku
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego

 

Sposób przygotowania:

Lekka pierś ze szpinakiem i papryką
Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić jak książkę i delikatnie rozkroić. Oprószyć solą i tymiankiem. Odłożyć do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić mrożony szpinak. Delikatnie ogrzewać do rozmrożenia. Gdy to nastąpi doprawić sokiem z cytryny i dusić do odparowania większości płynu. Dodać sól i czosnek i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie rozsmarować na płacie mięsa. Paprykę pokroić na paski i ułożyć je na szpinaku. Zwinąć w roladkę. Przełożyć na folię aluminiową i zamknąć w tzw. cukierek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 15-18 minut. Przed podaniem wyjąć z folii. Smacznego!
Lekka pierś ze szpinakiem i papryką
mrożony szpinak przełożyć na rozgrzaną oliwę i udusić do miękkosci
Lekka pierś ze szpinakiem i papryką
farsz szpinakowy rozsmarować na płacie mięsa
Lekka pierś ze szpinakiem i papryką
na jednym z krótszych końców ułożyć paski papryki
Lekka pierś ze szpinakiem i papryką
mięso zawinąć w folię spożywczą i wstawić do piekarnika